Servitutter i din ejendomshandel – Hvad er det?
Servitut er ikke et ord, du hører i daglig tale, og derfor kan det være svært at gennemskue, hvad ordet egentligt betyder. På langt de fleste ejendomme vil der være en eller anden form for servitut. Disse servitutter er ikke nødvendigvis et negativ forhold, men det er vigtigt, at du undersøger, hvad servitutterne indebærer forinden, du underskriver købsaftalen på din nye bolig.
Privat eller offentlig servitut?
En servitut er en begrænsning i din råderet på ejendommen og kan for eksempel indeholde kommunale lokalplaner/ekstinktionsplaner eller blot rettigheder til færden på ejendommen. Servitutter kan opdeles i to kategorier: privatretlige rettigheder og offentligretlige rettigheder. Privatretlig er noget en privat person har tinglyst, mens en offentligretlig er noget, en offentlig myndighed har tinglyst. Der er ikke den store forskel på de to forskellige servitutter udover, hvem det er, der har påført dem ejendommen.
Eksempler på servitutter du kan finde på din ejendom
Et eksempel på en offentligt servitut, kan være en fredning af ejendommen, hvor du derfor skal have en tilladelse fra den pågældende kommunen forinden, du foretager ændringer på ejendommen.
Et eksempel på en privatretligt servitut kan være en nabo, der har tinglyst en færdselsgang din have. Denne servitut skærper din råderet over haven til ejendommen, da du ikke kan aflyse denne ret uden naboens accept. Dette betyder, at du skal acceptere, at din nabo har ret til at gå gennem din have.
På samme måde kan du også indgå aftale med din nabo om ret til at have indkørsel gennem naboens ejendom. Ved at du tinglyser denne aftale, sikrer du, at såfremt naboen sælger sin ejendom, at du stadig har ret til at anvende indkørslen. Du slipper således for fremtidige konflikter med nye naboer.
Derfor skal du anvende en advokat til dit kommende boligkøb
Servitutternes indhold og ordlyd kan være svær at læse for den almindelige borger, hvorfor det klart anbefales at få et advokatforbehold i din købsaftale. Derved sørger advokaten for at tjekke servitutterne (og alt andet) igennem. Advokaten giver dig således et overblik over betydningen af servitutterne, og hvorvidt du skal forholde dig til dem.
Få en boligadvokat med på råd
Skal vi hjælpe dig med dit næste boligkøb? Så kan du kontakte os på tlf. nr. 72 14 11 15 eller udfyld vores kontaktformular her – så kontakter vi dig så hurtigt som muligt.
Læs også om hvorfor vi anbefaler, at I får lavet en samejeoverenskomst, når specielt ugifte parter køber en fælles ejendom her.
Sorry, the comment form is closed at this time.