Vi kan hjælpe dig, hvis du ønsker at søge voldsoffererstatning. Det er en voldsofferskade, hvis skaden er sket ved en forbrydelse, for eksempel et voldeligt overfald eller en voldtægt.
Det er muligt at søge voldsoffererstatning efter en forbrydelse, hvis specielle betingelser er overholdt. Kontakt en af vores erstatningsspecialister, så du er sikker på, at få den erstatning du har ret til.
Forbrydelsen skal være anmeldt til politiet inden for 72 timer. Det er ligeledes vigtigt, at du straks efter, skaden er sket, får dine gener registreret hos din egen læge eller på skadestuen. Er der sket skade på dine tænder, skal du ligeledes forbi din tandlæge, som skal registrere dine tandskader.
Er der sket skade på ting som eksempelvis tøj eller smykker, er det vigtigt at gemme disse genstande til senere dokumentation. Gem også kvitteringer for disse genstande, hvis du stadig har dem.
Gratis bistand indtil retsmødet
I sager omkring voldsoffererstatning bliver dine advokatomkostninger dækket til og med retsmødet samt sagens fremsendelse til Erstatningsnævnet. Hvis din sag herefter skal køre som en almindelig erstatningssag i Erstatningsnævnet, vil vi sende dig et overslag over, hvad vores salær vil blive for at føre din sag. Vi har meget arbejde ved sager vedrørende voldsoffererstatning, som desværre ofte strækker sig over flere år. Derfor tager vi et lille salær for at få dækket basale omkostninger.
Derfor skal du vælge en af vores specialister i voldsoffererstatning
- Vi har altid fair priser
- Vi er specialister på området og sikrer dig den erstatning du har ret til
- Vi har en effektiv sagsbehandling, så du får erstatning hurtigst muligt
- Vi holder dig i hånden hele vejen og følger sagen til dørs, hvis du ønsker det
Sådan foregår forløbet i en voldsoffersag
Det er vigtigt at du anmelder forbrydelsen til politiet inden for 72 timer samt bliver tilset af en læge, der dokumenterer dine skader. Du kan søge om erstatning, selvom gerningsmanden er ukendt, ikke kan findes, er utilregnelig eller er under 15 år.
Herefter skal du tage fat i en af vores erstatningsadvokater, der kan hjælpe dig videre i sagen. Vi starter med at bede om beskikkelse ved politiet, så vi sikrer os, at alle sagens akter tilgår os. Endvidere sikrer vi os, at vi får besked, hvis politiet beslutter at standse efterforskningen i sagen. Så kan vi hjælpe dig med at påklage afgørelsen.
Vi kan også hjælpe dig med at anmelde overfaldet til relevante forsikringsselskaber, og vi hjælper dig med at få indhentet de oplysninger, som der er brug for i sagen for at kunne opgøre dit erstatningskrav. Inden sagen skal for Retten, udarbejder vi en opgørelse over dit erstatningskrav.
Her kan du se en oversigt over, hvad du kan få erstatning for i forbindelse med en voldsofferskade.
Vi møder med dig i Retten, så du føler dig tryg hele vejen igennem forløbet, og vi sørger for at orientere dig om sagens udfald bagefter. Kort sagt vi er med dig hele vejen.
Vi sørger for, at din sag oversendes til Erstatningsnævnet, når den er slut i Retten, og vi holder dig orienteret om sagens forløb. Der er desværre lang behandlingstid i Nævnet. Så snart der er en afklaring, giver vi dig besked sammen med en vurdering af, om resultatet er tilfredsstillende.
Ofte stillede spørgsmål
Jeg har været udsat for vold – hvad skal jeg gøre?
Du skal altid sørge for at dokumentere den udøvede vold. Det gør du bedst ved at søge læge omgående, gerne skadestue. Og tag også gerne fotos af evt. skader. Dernæst skal du selvfølgelig anmelde overfaldet til politiet. Hvis du ender ud med varige skader, er det nemlig en betingelse, at der er foretaget anmeldelse indenfor 72 timer. Ellers vil du senere blive mødt med en afvisning af dit erstatningskrav i Erstatningsnævnet. Når du har været udsat for vold, har du ret til at få beskikket en bistandsadvokat, som fx kan deltage i evt. afhøringer hos politiet.
Min kæreste har udsat mig for psykisk vold – hvad skal jeg gøre?
Psykisk vold har siden 1. april 2019 været strafbart, jf. ny bestemmelse herom i straffeloven. Det vil sige, at hvis du i et forhold har været udsat for det, man kalder groft nedværdigende, forulempende eller krænkende psykisk vold, som har foregået gentagne gange, gerne dagligt, over en vis periode, så kan du anmelde overgrebet til politiet. Du har også i en sag om psykisk vold krav på at få beskikket en bistandsadvokat, som fx kan deltage i afhøringer hos politiet.
Min ex-kæreste stalker mig – hvad skal jeg gøre?
Stalking har siden 1. januar 2022 været strafbart, jf. ny bestemmelse herom i straffeloven. Det betyder, at du skal sørge for at anmelde en sag om stalking til politiet. Du har ret til at få beskikket en bistandsadvokat, som fx kan deltage i afhøringer hos politiet sammen med dig. En mulighed kan være, at du også søger om at få et tilhold på den person, som stalker dig. En ansøgning herom skal du selv indgive til politiet, da tilholdssager ikke giver ret til bistandsadvokat. Hvis der er tale om en sag vedrørende overtrædelse af et tilhold, så kan du dog få beskikket en advokat.
Jeg har været udsat for voldtægt – hvad skal jeg gøre?
Du skal straks kontakte politiet og sørge for anmeldelse af voldtægten, og så vil de guide dig videre til skadestue m.v. Politiet skal samtidig sørge for at beskikke en bistandsadvokat til dig, som vil være til stede under din afhøring hos politiet, medmindre du frabeder dig det. Du har mulighed for at vælge at blive videoafhørt. Det vil politiet også vejlede dig om. Det betyder, at hvis sagen så senere kommer for Retten, så vil man i Retten afspille din videoafhøring og så vil du kun få stillet supplerende spørgsmål.
Har jeg ret til en advokat, når jeg er offer for vold?
Som forurettet har du ret til at få beskikket det, man kalder en bistandsadvokat, til en række strafferetlige forbrydelser, bl.a. sager om vold. Dette uanset om der er tale om alvorlige sager såsom fx vold med våben, eller om der er tale om blot et knytnæveslag. Politiet vil ofte vejlede dig herom, men ellers skal du blot oplyse til politiet, at du gerne vil have beskikket en bistandsadvokat. Du kan selv vælge, hvilken advokat det skal være. Din bistandsadvokat skal så varetager dine interesser i sagen, bl.a. fremsætte dit evt. erstatningskrav i Retten.
Kan jeg ringe gratis til en advokat, når jeg har været udsat for sexuelle overgreb?
I sager, som handler om sexualforbrydelser, har man altid som forurettet ret til det, man kalder en vederlagsfri samtale. Det betyder, at den advokat, som du kontakter, kan afsætte fx en hel time til grundigt at vejlede dig om, hvad der kommer til at ske, hvis du anmelder forholdet. Advokaten kan også hjælpe med at anmelde sagen. Det eneste krav er, at advokaten overfor Retten oplyser dit navn, adresse, cpr.nr. og kort omtale af, hvad der har været drøftet. Så dækker Retten hele advokatens salær. Hvorvidt du så efterfølgende anmelder forholdet eller ej, er 100% op til dig.
Kan en advokat hjælpe mig med at anmelde en sag til politiet, hvor jeg har været udsat for sexuelle overgreb?
Som forurettet i en sag om sexuelle overgreb, har du altid ret til at få beskikket en bistandsadvokat. Derfor kan du trygt ringe til en advokat, også førend du overhovedet har anmeldt sagen til politiet. Hvis du fx ønsker advokatens hjælp til anmeldelse. Jf. reglerne om vederlagsfri samtale kan du også ringe til en advokat og få gratis rådgivning i en sag om sexualforbrydelse, også selvom du slet ikke ønsker at anmelde forholdet.
Kan jeg få erstatning, når jeg har været udsat for vold, voldtægt m.v.?
Hvis du er forurettet i en sag om vold, skal du sørge for at anmelde forholdet til politiet senest indenfor 72 timer. Hvis anmeldelsen munder ud i, at man får en dømt gerningsmand i Retten, så kan du efterfølgende få dækket et evt. erstatningskrav i Erstatningsnævnet. Hvis du er forurettet i en sag om voldtægt, så gælder der ikke nogen 72 timers frist. Men det er fortsat afgørende, at der er en dømt gerningsmand, førend du kan få erstatning via Nævnet.
Jeg er indkaldt som vidne i Retten, fordi jeg har været udsat for vold – hvad skal jeg gøre?
Hvis ikke du har fået beskikket en bistandsadvokat, og hvis du har et erstatningskrav som følge af volden, så skal du ringe til Retten og oplyse, at du har brug for en bistandsadvokat. Så vil de sørge for at beskikke en advokat til dig. Du har ret til selv at bestemme advokaten. Du må også gerne selv kontakte en advokat. Advokaten vil så give møde med dig i Retten, ligesom advokaten vil sørge for at fremsætte dit evt. erstatningskrav.
Kan jeg få en advokat med til afhøring hos politiet – jeg er offer i en sag?
Hvis du har været udsat for en strafbar handling, fx vold eller voldtægt, hvor du har ret til at få beskikket en bistandsadvokat, så vil denne også kunne deltage i evt. afhøringer hos politiet. I forhold til sager om voldtægt er det faktisk sådan, at politiet skal sørge for, at der er advokat til stede, medmindre du frabeder dig det. I nogle sagstyper har du ikke krav på at få beskikket en bistandsadvokat. Det kan fxvære en sag om trusler.
Hvordan kan jeg som voldsoffer søge om erstatning?
Du kan først fremsætte et erstatningskrav, når sagen er afgjort enten i Retten, og man der har en dømt gerningsmand, eller hvis sagen afsluttes ved politiet, uden at den kommer i Retten. Her er det dog en betingelse, at sagen afsluttes, fordi man fx ikke kan finde gerningsmanden, men at det er bevist, at der har været tale om en strafbar handling. Hvis politiet afslutter sagen, fordi man ikke vurderer, at man kan bevise, at der har været tale om en strafbar handling, så kan du ikke søge om erstatning. Ansøgning om erstatning skal indgives til Erstatningsnævnet. Det sker digitalt. Det kan være en god idé at få advokatbistand til at indgive ansøgningen.
Hvorfor får jeg afvist mit erstatningskrav i Erstatningsnævnet?
Erstatningsnævnet tilkender erstatning efter Erstatningsansvarslovens regler, og det betyder, at de samme krav, som gælder for alle skadelidte personer i Danmark, også gælder for forurettede i voldsoffersager. Fx er det et krav, at man er sygemeldt og undergivet en eller anden form for behandling, hvis man skal være berettiget til godtgørelse for svie og smerte. Det følger af lovens § 3. Det betyder også, at man som forurettet i fx en sag om stalking, hvor man måske har været nødsaget til at gå under jorden i en periode og dermed ikke har haft nogen lægekontakt, formel sygemelding e.lign., meget sandsynligt vil få problemer med at få tilkendt svie og smertegodtgørelse. Det kræver i hvert fald noget yderligere dokumentation, evt. en lægeudtalelse, for at løfte bevisbyrden for, at man rent faktisk har været sygemeldt som følge af stalkingen. Det vil i sådanne sager være en god idé at søge advokatbistand.
Kontakt en af vores specialister i voldsoffererstatning
Indehaver