Bopæl
I forbindelse med separation eller skilsmisse skal forældre beslutte, hvor deres fælles barn skal have sin primære bopæl.
Bopæl refererer til det sted, hvor barnet har sin faste folkeregisteradresse. Den forælder, hos hvem barnet har sin bopæl, betegnes som bopælsforælderen, mens den anden forælder kaldes samværsforælderen. Bopælsforælderen har visse rettigheder og pligter i forhold til barnets daglige liv.
Bopælsforælderen har ret til at træffe beslutninger om barnets daglige forhold, såsom:
- Valg af daginstitution eller skole
- Fritidsaktiviteter
- Sundhedsmæssige forhold, der ikke er af væsentlig karakter
Ved væsentlige beslutninger, herunder valg af skole, medicinske indgreb eller flytning til udlandet, kræves samtykke fra begge forældre, hvis der er fælles forældremyndighed.
Delt bopæl
Siden 1. april 2019 har forældre med fælles forældremyndighed kunnet aftale delt bopæl. Dette indebærer, at begge forældre anses som bopælsforældre, selvom barnet kun kan have én folkeregisteradresse. Ved delt bopæl skal forældrene være enige om alle overordnede beslutninger vedrørende barnets daglige liv.
Aftalen om delt bopæl kræver enighed mellem forældrene og kan være enten mundtlig eller skriftlig. Den behøver ikke at blive registreret for at være gyldig.
Flytning med barnet
Bopælsforælderen har ret til at flytte med barnet inden for landets grænser, men skal informere samværsforælderen mindst seks uger før flytningen. Dette giver samværsforælderen mulighed for at tilpasse sig de nye forhold og eventuelt anmode om ændringer i samværsordningen. Hvis forældrene ikke kan blive enige om flytningen, kan sagen indbringes for Familieretshuset, som kan træffe en afgørelse baseret på barnets bedste.
Afgørelse om bopæl
Hvis forældrene ikke selv kan blive enige om, hvor barnet skal bo, kan sagen indbringes for Familieretshuset. Her vil der blive lagt vægt på barnets trivsel og behov. Faktorer som barnets tilknytning til hver forælder, søskende, skole og nærmiljø indgår i vurderingen. Barnets egne ønsker kan også tillægges betydning, afhængigt af alder og modenhed.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er forskellen mellem bopælsforælder og samværsforælder?
Bopælsforælderen er den forælder, hos hvem barnet har sin primære bopæl og folkeregisteradresse. Denne forælder træffer beslutninger om barnets daglige liv. Samværsforælderen har ret til samvær med barnet og deltager i væsentlige beslutninger, hvis der er fælles forældremyndighed.
Kan vi aftale delt bopæl, hvis vi bor langt fra hinanden?
Ja, I kan aftale delt bopæl uanset geografisk afstand. Aftalen kræver enighed og indebærer, at I begge er bopælsforældre med lige rettigheder og pligter i forhold til barnets daglige liv. Det er dog vigtigt at overveje, hvordan afstanden påvirker barnets hverdag.
Har barnet indflydelse på, hvor det skal bo?
Ja, barnets egne ønsker kan inddrages i beslutningen om bopæl. Jo ældre og mere modent barnet er, desto større vægt tillægges dets mening. Det er dog altid barnets bedste, der er det afgørende kriterium i beslutningen.
Sorry, the comment form is closed at this time.