Nye regler for familieoverdragelse af fast ejendom

Ved årsskiftet træder de nye boligskatteregler i kraft. Disse får betydning for din betaling af ejendomsskat og ejendomsværdiskat. De nye regler betyder, at din ejendomsvurdering for 2022 skal danne grundlag for den skat, du skal betale i 2024 og 2025.

Vurderingsstyrelsen har den 11. september 2023 udstedt en række foreløbige ejendomsvurderinger til alle boligejere. Denne artikel skal i den forbindelse belyse deres betydning for din familieoverdragelse.

De foreløbige vurderinger er Vurderingsstyrelsens foreløbige bud på din ejerboligs værdi pr. 1. januar 2022, der er gjort tilgængelige på Vurderingsportalen.dk for boligejere, som endnu ikke har modtaget deres endelige ejendomsvurdering.

I november 2023, vil den foreløbige boligskat for 2024 fremgå på din forskudsopgørelse, indtil den bliver genberegnet og efterreguleret i din skatteberegning for 2024 og 2025, når den endelige vurdering for 2022 er klar. Ifølge Vurderingsstyrelsen forventes det, at de endelige vurderinger er klar i løbet af 2025, hvorfor de foreløbige vurderinger vil gælde frem til da.

Ifølge Skatteministeriet vil 4 ud af 5 boligejere opleve en skattelettelse, når de nye regler for ejendomsbeskatning træder i kraft i 2024. Baggrund herfor er blandt andet, at satserne for ejendomsværdiskat henholdsvis grundskyld bliver lavere som følge af de nye regler. Boligejere hvis foreløbige vurdering er højere end den endelige, vil opnå en permanent skatterabat, der inddrages i reguleringen, når den endelige vurdering modtages, således at de ikke skal betale højere samlede ejendomsskatter i 2024.

Værdiansættelsescirkulæret

Med cirkulære nr. 185 af 17. november 1982 (værdiansættelsescirkulært) kan der som udgangspunkt ske værdiansættelse og overdragelse af fast ejendom mellem nære familiemedlemmer til en pris +/- 15% af den offentlige ejendomsvurdering, medmindre der foreligger såkaldte særlige omstændigheder. Eksempler på sådanne kan være størrelsesforskellen i ejendomsværdien ved overtagelse henholdsvis overdragelse, handlernes tidsramme, eventuelle arveforskud til livsarvinger, der ikke overtager ejendommen, etc.

Med cirkulære nr. 9792 af 27. september 2021, ændres ’15%-reglen’ i sammenhæng med en ny ejendomsvurderingslov til en ’20%-regel’. Det nye interval gør sig imidlertid kun gældende for de ejendomme, der har modtaget en ny endelig vurdering efter ejendomsvurderingsloven.

Skal de foreløbige vurderinger anvendes i forbindelse med værdiansættelse af fast ejendom ved familieoverdragelse?

Anvendelsen af de nye regler forudsætter, at den faste ejendom, der skal overdrages, har fået en ny endelig offentlig ejendomsvurdering. Værdiansættelsen skal ifølge forarbejderne ikke beregnes på grundlag af de foreløbige vurderinger, der i øvrigt ikke kan anses som en såkaldt særlig omstændighed.

For boligejere, der endnu ikke har modtaget en ny endelig vurdering af deres ejendom betyder det, at de i forbindelse med familieoverdragelse af deres faste ejendom, fortsat kan basere værdiansættelsen på tidligere ejendomsvurderinger, samt beregne den offentlige ejendomsværdi efter ’15%-reglen’.

Hvorfor vælge os?

Vi kan hjælpe dig, hvis du en fast ejendom, der skal overdrages til et familiemedlem eller en nærtstående person. I sager vedrørende familieoverdragelse af fast ejendom, medfølger muligheden for at sælge boligen til en pris, der er lavere end ejendomsvurderingen. Der skal således tages hensyn til skatteretlige såvel som familie- og arveretlige regler og praksis af relevans for familieoverdragelsen, hvorfor det er vores anbefaling, at du søger rådgivning hos en af vores specialister.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.