...
Må jeg besøge mit hjemland

Må jeg besøge mit hjemland?

Når man som flygtning pludseligt er tvunget væk fra sit land, sin familie og sit hjem, så kan der på et senere tidspunkt selvfølgelig opstå en trang til at besøge sit hjemland – også selvom landet fortsat er præget af krig og konflikt. Spørgsmålet er herefter, om man som flygtning med opholdstilladelse i Danmark kan rejse til sit hjemland uden at sætte den danske opholdstilladelse over styr?

Det kan få konsekvenser at besøge sit hjemland

Først og fremmest skal man som flygtning være opmærksom på, at man i hjemlandet risikerer at blive forfulgt på ny. Derudover skal man være opmærksom på, at det kan medføre, at ens opholdstilladelse inddrages eller ikke forlænges. Inddragelse kræver, at man har opholdt sig uden for Danmark i en periode, der varier alt efter hvilken opholdstilladelse, man har fået, og hvor lang tid man har opholdt sig i Danmark.

Selv hvis man vender tilbage til Danmark inden for denne periode, risikerer man alligevel, at rejsen medfører, at man ikke får forlænget sin opholdstilladelse. Der vil jo alt andet lige være en formodning om, at konflikten ikke længere eksisterer, hvis man som flygtning agter at rejse hjem til sit hjemland. Uanset om man savner sit hjem og sin familie.

Hvis man har midlertidig eller permanent opholdstilladelse

Har man midlertidig opholdstilladelse i Danmark, kan opholdstilladelsen altid inddrages uanset hvor længe, man har opholdt sig i Danmark. Har man derimod permanent opholdstilladelse i Danmark, så kan denne inddrages i op til 10 år. Man risikerer derfor også ved hjemrejse, inden for de første 10 år fra man fik sin permanente opholdstilladelse, at få inddraget sin tilladelse til at opholde sig i Danmark.

Rejsebegrænsning til hjemland

Når man i Danmark får opholdstilladelse med konventions- eller beskyttelsesstatus, så modtager man et konventions- eller fremmedpas med rejsebegrænsning. I denne rejsebegrænsning ligger et forbud mod at bruge passet til at rejse til sit hjemland, hvor man er flygtet fra.

Hvis man alligevel ønsker at rejse til sit hjemland, så kan man ansøge om at få sin rejsebegrænsning ophævet. Der skal i den forbindelse udfyldes et ansøgningsskema. Uanset om man har søgt om at få rejsebegrænsningen ophævet, vil man blive indkaldt til en samtale ved Udlændingestyrelsen, når man vender tilbage til Danmark.

Kan man opgive sin opholdstilladelse?

Som flygtning har man adgang til at opgive sin opholdstilladelse og sin bopæl i Danmark og rejse frivilligt hjem til sit hjemland. Det bemærkes dog, at man har en vis form for fortrydelsesret inden for de første 3 – 12 måneder, efter man er rejst hjem. Dette skyldes, at man som flygtning kan have taget fejl af, hvorvidt hjemlandet rent faktisk var sikkert at vende tilbage til. Fristen varierer afhængigt af hvilken type opholdstilladelse, man har.

Har du brug for advokathjælp?

Har du brug for advokathjælp til din asyl- eller inddragelsessag, eller har blogindlægget givet anledning til spørgsmål? Så kan du kontakte vores advokater på tlf.  72 14 11 15 . Du kan også udfylde vores kontaktformular her – vi kontakter dig inden for 24 timer.

Følg med på vores Facebookside. Her kommer vi løbende med gode råd  indenfor asylret.

1 Comment
  • Mohammed
    Posted at 11:15h, 10 november

    Hej
    Jeg hedder Mohammed
    Jeg har haft opholdstilladelse i DK i 12 år nu, og har også permanent opholdstilladelse i de sidste 2 år, og derfor ville høre om jeg risikere at miste min opholdstilladelse hvis jeg rejser til mit hjemland.
    Skal jeg vente til jeg bliver Danskestatsborger og besøger mit hjemland bagefter?
    Jeg har læst i flere steder om opholdstilladelsen vil kunne inddrages hvis jeg har haft opholdstilladelse i under 10 år. Men vil alligevel spørge en god advokat om 🙂
    Tak