Kravene til familiesammenføring – det skal I vide

Kravene til familiesammenføring – det skal I vide

Familiesammenføring er en unik mulighed for at forene nærmeste familiemedlemmer i Danmark. 

Denne proces er styret af detaljerede juridiske krav, som er udarbejdet for at fremme en vellykket integration ved nøje at vurdere ansøgerens økonomiske stabilitet, boligforhold og sprogfærdigheder. Disse kriterier sikrer, at familiesammenførte udlændinge kan tilpasse sig og bidrage positivt til det danske samfund, og at man lever op til Danmarks internationale forpligtelser, herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. 

 

Grundlæggende om familiesammenføring

Reglerne om familiesammenføring reguleres i udlændingeloven, som fastsætter rammerne for, hvordan og under hvilke betingelser nære familiemedlemmer til herboende personer kan få tilladelse til at opholde sig her i landet med henblik på at udøve et familieliv. 

Lovgivningen dækker forskellige typer af familierelationer, herunder ægtefæller, registrerede partnere, børn og andre familiemedlemmer, og specificerer de krav, der skal opfyldes for at blive godkendt til familiesammenføring.

De nærmere specificerede krav og procedurer for familiesammenføring kan variere baseret på ansøgerens situation og relation til det familiemedlem, der ønskes til Danmark.

Det er vigtigt at holde sig opdateret med den aktuelle lovgivning og løbende ændringer i udlændingeloven, da dette kan have direkte indflydelse på ansøgningsprocessen og udfaldet af din ansøgning om familiesammenføring.

 

Hvem kan ansøge om familiesammenføring?

Formålet bag reglerne om familiesammenføring er at forene familier under bestemte betingelser defineret af den danske udlændingelov. 

Det er vigtigt at forstå de specifikke krav, der gør sig gældende, såfremt man ønsker at få godkendt en ansøgning, dette være sig krav til ansøgeren og krav til det familiemedlem, der ønsker ophold her i landet. Dette indebærer blandt andet, at den herboende i forbindelse med en ansøgning mellem ægtefæller og samlevende skal opfylde visse økonomiske betingelser, have passende boligforhold, ligesom ansøgeren selv skal have haft mindst ét forudgående ophold i Danmark. Desuden er der et integrationskrav, som skal opfyldes, hvilke omfatter krav til fuldtidsarbejde, sprogfærdigheder, uddannelse m.v. 

 

Krav til ansøgeren i Danmark

For at kunne få godkendt en ansøgning om familiesammenføring som ægtefæller eller samlevende, er der særlige krav, som den herboende person skal opfylde. 

Den herboende person skal have stabil indkomst og passende boligforhold, hvilket er nødvendigt for at sikre, at ansøgeren kan integreres uden at være til økonomisk ulempe for den danske stat. Derudover er det vigtigt, at den herboende ikke har modtaget visse typer af offentlig ydelse, som f.eks. kontanthjælp, inden for de seneste tre år forud for ansøgningen, dog med undtagelse af ydelser som SU og dagpenge​​​​.

Et centralt element i ansøgningsprocessen er integrationskravet, som trådte i kraft i 2018. Det erstattede det tidligere tilknytningskrav. Dette krav indebærer, at både den herboende og det udenlandske familiemedlem hver for sig skal opfylde bestemte betingelser, såsom sprogfærdigheder, fuldtidsbeskæftigelse og uddannelse​​.

Der er også særlige regler for forskellige grupper, herunder familier med børn, flygtninge, og EU/EØS-borgere, som tager højde for familiens samlede tilknytning til Danmark og internationale forpligtelser​​​​. Visse former for offentlige ydelser kan accepteres under bestemte omstændigheder, og der kan i særlige tilfælde fraviges fra kravet om selvforsørgelse​​, herunder hvis man har hjemmeboende mindreårige børn eller lider af et handicap, der medfører stor funktionsnedsættelse. 

Det kan være komplekst at navigere i de mange krav, og juridisk rådgivning fra en advokat med erfaring inden for udlændingeretlige sager kan være til stor hjælp. 

 

Krav til ægtefæller og samlevende

Familiemedlemmer, der ønsker at flytte til Danmark på baggrund af et ægteskab eller et samlivsforhold, skal leve op til en række specifikke krav for at sikre en smidig integration. Sprogfærdigheder står centralt med krav om en bestået Prøve i Dansk 1 eller en engelskprøve på B1-niveau. 

Erhvervserfaring og uddannelsesbaggrund spiller også en rolle. Ansøgeren skal have været i fuldtidsbeskæftigelse i mindst tre ud af de seneste fem år eller have gennemført mindst ét år af en uddannelse, der kan sidestilles med en dansk erhvervs- eller videregående uddannelse​​. 

Derudover er det en betingelse, at begge parter er fyldt 24 år, og at den herboende person kan dokumentere økonomisk selvstændighed samt rådighed over passende boligforhold. Økonomisk sikkerhed bliver også et vigtigt punkt for den herboende person, hvor der stilles krav om, at den herboende stiller en større økonomisk sikkerhed, før der kan meddeles familiesammenføring til ægtefæller eller samlevende. 

Den herboende person må desuden ikke have modtaget sociale ydelser inden for de sidste tre til fire år, hvilket understreger behovet for økonomisk stabilitet uden statsstøtte. Dette krav sikrer, at familier, der bliver genforenet, er økonomisk uafhængige og klar til at integrere sig i det danske samfund​​​​.

De ovennævnte krav er alene et udsnit af de mange betingelser, der gælder. Professionel hjælp fra juridiske eksperter kan være værdifuld for at navigere i de komplekse krav og sikre, at alle nødvendige dokumenter er korrekt indsamlet og indsendt. Dette minimerer risikoen for forsinkelser eller afslag på ansøgningen​​.

Ansøgningsprocessen for familiesammenføring i Danmark indebærer en grundig forberedelse og indsamling af relevant dokumentation for de forskellige krav, idet man i modsat fald må forvente et afslag på ansøgningen. Der skal i forbindelse med en ansøgning betales et ansøgningsgebyr til Udlændingestyrelsen. Særlige grupper som flygtninge m.v. kan være fritaget for gebyrbetaling. 

Den forventede sagsbehandlingstid for ansøgninger om familiesammenføring kan variere mellem 4-10 måneder, og det er vigtigt generelt at forberede sig på en lang sagsbehandlingstid. Sagsbehandlingstiden afhænger ofte af kompleksiteten i den enkelte sag samt det aktuelle arbejdspres hos de behandlende myndigheder. Det er derfor vigtigt at indsende en fuldstændig og korrekt ansøgning for at undgå unødige forsinkelser.

 

Tips til at undgå afslag:

  • Grundig forberedelse: Sørg for at alle nødvendige dokumenter er korrekte og fuldstændige. 
  • Opdateret information: Hold dig opdateret på de nyeste regler og praksis fra Udlændingestyrelsen.
  • Professionel rådgivning: Overvej at søge rådgivning hos en advokat med speciale inden for udlændingeret

 

Professionel rådgivning og støtte ved familiesammenføring

Hos Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm tilbyder vi professionel rådgivning gennem hele familiesammenføringsprocessen. 

Med forståelse for det komplekse udlændingeretlige område, rådgiver vi på baggrund af vores store erfaring og kendskab til praksis på området for at øge sandsynligheden for en vellykket ansøgning. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.