Hvad er ”Vederlagsfri rådgivning”?

Hvad er ”Vederlagsfri rådgivning”?

I 2022 fik vi en ny bestemmelse i Retsplejeloven, som giver mulighed for, at man som forurettet, der har været udsat for et sexuelt overgreb – enten i barndommen eller som voksen – eller har været udsat for blufærdighedskrænkelse eller grooming, som blev indsat i straffeloven i 2023, vederlagsfrit kan kon- takte en advokat og få rådgivning omkring sagen, også selvom sagen ikke er anmeldt til politiet – eller aldrig vil blive anmeldt.

Udgangspunktet er jo, at man som forurettet i en af ovennævnte sager har krav på at få beskikket en bistandsadvokat. Det følger af Retsplejeloven. Beskikkelse kan dog alene ske, hvis der er sket anmel- delse af det strafbare forhold. Det forudsætter altså en oprettet sag i politiets system.

Mange forurettede i særligt sager omkring sexuelle overgreb eller blufærdighedskrænkelse begået i barndommen har ofte mange overvejelser omkring anmeldelse. Og mange undlader at anmelde, fordi de er bange for, hvad der kommer til at ske, og hvad de så at sige ”skal hives igennem”. Nogle er også bare usikker på, om den oplevelse, som de forbinder med blufærdighedskrænkelse, overhovedet hører indenfor strafferettens område.

Ved ordningen ”vederlagsfri rådgivning” er der netop åbnet op for, at alle disse forurettede gratis kan få rådgivning af en advokat, som kan vejlede dem om, hvorvidt overgrebet er indenfor lovens rammer, og hvad der vil ske, hvis sagen anmeldes. Advokaten kan vejlede om, hvad forløbet vil være. Advokaten kan også vejlede om, hvorvidt der overhovedet er chancer for, at der vil kunne rejses en straffesag, idet udfordringen i sagens natur ofte er manglende beviser, ligesom der muligvis kan være indtrådt foræl- delse. Særligt vejledningen omkring, hvad man ”skal hives igennem” ved en anmeldelse er ofte det, som en forurettet har flest spørgsmål om.

Kort sagt er der ved ordningen ”vederlagsfri rådgivning” åbnet op for, at forurettede kan få svar på alle sine spørgsmål, bekymringer m.v. og ud fra det beslutte, om man overhovedet vil igangsætte anmel- delse. Det er for den enkelte en stor lettelse, at man kan spare med en professionel fremfor at gå og tumle med en masse spørgsmål selv, og for mange er det langt nemmere at spare med en advokat, som ikke kender en, frem for eksempelvis at gå til egen læge.

Det er en rigtig fin ordning, og da den blev indført, blev den også flittigt brugt. Siden er nyhedsværdien forsvundet, og mange forurettede kender formentlig ikke til ordningen. Det er rigtig synd, fordi en god rådgivning – uanset om den munder ud i en anmeldelse eller ej – for den enkelte sandsynligt vil give en form for afklarethed.

Mit håb er således, at der igen sættes større fokus på denne rettighed.

Vejledningen kan foregå både telefonisk og ved et fysisk møde, og der er tale om max 1 times gratis rådgivning. Når samtalen med forurettede er slut, skal advokaten melde sin bistand ind til byretten, som så dækker salær svarende til den forbrugte tid, max 1 time. I den forbindelse skal advokaten oplyse navn, adresse og cpr.nr. på forurettede. Advokaten skal også kort beskrive, hvad bistanden har bestået i, altså hvilken straffelovsparagraf er vi inde for.

Salær for den vederlagsfri samtale ydes således, selvom der ikke efterfølgende sker anmeldelse af det strafbare forhold, så det er meget vigtigt at påpege, at advokaten ikke har nogle økonomiske interesser i at få forurettede til at anmelde forholdet. Formålet med at samtalen er ene og alene at rådgive forurettede om vedkommendes muligheder og rettigheder, ligesom advokaten kan fortælle om, hvordan sagen forventeligt vil forløbe, hvis der sker anmeldelse. Og advokaten vil selvfølgelig også kunne aftale med forurettede, at man ledsager forurettede til politiet i forbindelse med dennes anmeldelse.

Det kan anbefales altid at kontakte en advokat, som er specialiseret i at arbejde som bistandsadvokat. Dette fordi advokaten selvfølgelig 1) er specialiseret indenfor de juridiske regler (straffelovsbestemmel- ser, forældelsesmæssige regler m.v.), men måske endnu vigtigere fordi advokaten 2) har erfaring med fra lignende sager, hvad forurettede kæmper med. Det kræver nemlig en helt særlig forståelse at være bistandsadvokat for mennesker, som har været udsat for sexuelle krænkelser, bl.a. i barndommen, og den viden vil man ikke kunne finde ved enhver advokat.

6. maj 2024
Tove Jørgensen
Advokat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.